Ви здобудете силу, коли зійде на вас Святий Дух

21

Ви здобудете силу, коли зійде на вас Святий Дух

Діяння святих апостолів. Розділ 1

У першій моїй розповіді я повідав тобі, Феофіле, про все, що робив Ісус і чого навчав Він від самого початку,

аж до дня Його вознесіння, коли обрані Ним апостоли через Святого Духа отримали від Нього останні настанови.

Після хресних мук Своїх Ісус постав перед ними живим і дав їм можливість упевнитися в цьому: сорок днів Він являвся їм і говорив про Царство Боже.

І одного разу, зустрівшись з апостолами, Ісус повелів їм не відлучатися з Єрусалима, а чекати там обіцяного Отцем, додавши: “Ви чули від Мене про цю обіцянку.

Адже Іоанн хрестив водою, а ви вже через кілька днів будете хрещені Духом Святим”.

Зібравшись наступного разу, апостоли запитали Його: “Господи, чи не тепер відновиш Ти царство народу ізраїльського?”

Він же сказав їм: “Ви не можете знати часів і термінів, які Отець встановив Своєю владою.

Але ви здобудете силу, коли зійде на вас Святий Дух, і станете свідчити про Мене і в Єрусалимі, і по всій Юдеї, і в Самарії, і навіть до кінців землі”.

Після цих слів прямо в них на очах Він був піднесений, і хмара приховала Його з поля зору.

І коли вони під час Його вознесіння продовжували пильно дивитися на небо, раптом постали перед ними двоє в білих шатах

і сказали: “Галілеяни! Що стоїте ви тут і дивитеся на небо? Цей Ісус, нині взятий від вас на небо, повернеться в такий самий спосіб, як щойно покинув вас!”

Тоді учні повернулися до Єрусалима з гори, що називалася Оливна, яка знаходилася недалеко від міста, лише на відстані суботнього шляху.

Прийшли вони в той дім, де зазвичай збиралися, і піднялися в світлицю. Це були Петро, Іоанн, Яків та Андрій, Филип та Фома, Варфоломій та Матфій, Яків, син Алфея, та Симон Зилот, та Юда, син Якова.

Усі вони одностайно й безперестанку молилися разом із деякими жінками, а також з Марією, матір’ю Ісуса, і братами Його.

Одного з тих днів Петро, ставши посеред тих, хто зібрався (а було їх близько ста двадцяти чоловік), сказав:

“Брати мої, належало виповнитися тому пророцтву Писання, де Дух Святий вустами Давида провістив долю Іуди, того, хто вказав шлях тим, хто прийшов схопити Ісуса, –

він був одним із нас і здійснював те саме, що й ми, служіння.

Але, купивши поле ціною власного нечестя, він скінчив тим, що впав на землю долілиць головою так, що тіло його розірвалося надвоє і випали всі нутрощі його.

Про це дізналися всі жителі Єрусалима, і стали вони називати своєю мовою це місце Акелдама, що означає “криваве поле”.

А в книзі Псалмів, – додав Петро, – написано:
“Нехай прийде в запустіння житло його,
нехай не залишиться того, хто живе в ньому”;
і ще сказано: “Обов’язки його нехай прийме інший”.

І тепер потрібно, щоб один із тих, хто постійно був із нами, коли жив серед нас Господь Ісус, –

починаючи від часу, як Іоанн хрестив Його, до того дня, коли Він був піднесений від нас, – приєднався до нас як свідок Його воскресіння”.

Присутні запропонували двох: Йосипа Юста, званого також Варсаввою, і Матфія.

І в молитві просили вони: “Господи, Тобі відкрите серце кожного, покажи, кого з них двох Ти обрав

для служіння цього і для апостольства, яке залишив Юда, пішовши туди, де йому місце”.

Вони кинули жереб, і випав жереб Матфію. Тоді він був зарахований до одинадцяти апостолів.

Переклад: padrelive

Subscribe
Notify of
guest
0 Комментарий
Inline Feedbacks
View all comments